mobil_logo

Så funkar det!

Inför ett besök
När ni ska gå på en föreställning med skolan, förbered gärna eleverna på att de ska gå på teater, prata med dem om besöket och upplevelsen som är att gå på teater, vad det är för föreställning de ska se med mera.

Vad finns det för förväntningar på teaterbesöket? Hur respekterar vi varandra och ögonblicket som teaterns magi erbjuder på bästa sätt? Ta gärna en stund att prata om detta tillsammans i klassen före besöket, för vissa elever kanske det är första gången de går på teater. 
 

Att gå på teater är inte att förstå utan att uppleva!
 

Tänk på att teater i första hand är en konstnärlig upplevelse och att det finns många olika sätt att uppleva och ta till sig en föreställning på. Det finns inga rätt och fel i hur individer tolkar teater och det finns inte ett sätt att förstå teater. En teaterupplevelse har inget facit och barn lär sig snabbt att vuxna gärna ser förståelse som ett kriterium på kvalitet, så är inte fallet. Är du en pedagog som går med din klass, glöm inte att du också är en åskådare som upplever föreställningen, på ditt sätt. 

Teaterns metod är inte alltid att publiken ska sitta tysta. Viss interaktion tillhör teaterupplevelser och vi reagerar olika. Den yngre publiken uttrycker känslor mer fysiskt än vuxenpubliken, på ett sätt som vuxna ibland missbedömer. Skratt kan bero på nervositet eller på att föreställningen snuddar vid teman och situationer som kan upplevas pinsamma eller svåra. Så hyssja inte på eleverna i onödan, men hjälp oss gärna om det är elever som har svårt att koncentrera sig. 

För att skapa en bra miljö är det bäst om vi har samma regler på teatern vad gäller ytterkläder, mat och dryck som gäller i klassrummen, då blir det minst förvirring.

Inför vissa föreställningar lägger vi ut en lärarhandledning här på hemsidan. Den kan vara bra att ta del av inför besöket, för att vara förberedd på föreställningen och dess tema. Kontakta oss gärna om ni inte hittar det ni söker eller vill veta mer!

Har du ytterligare frågor eller funderingar, hör av dig till oss!

Ur "Det stora äventyret" Foto: Lina Ikse